Type something and hit enter

author photo
By On
Anda menggemari cheese? apabila betul wajib cuba menu ini iaitu resepi mac and cheese yang sekarang ini tengah viral di media sosial.

sesiapapun boleh makan sebab hidangan ini tak pedas sehingga anak-anak boleh makan. pasti jemu juga kan apabila tiap hari makan nasi.
Resepi Mac & Cheese

saya dan anak-anak sangat menggemari cheese atau keju. bahkan pasal sebut makanan sebarang yang berkeju membuatkan saya terus telan air liur.. hihihi

menu hidangan western memang sebahagian besar guna cheese dan pasti lah anda tak asing dengan makanan macam pizza, pasta, lasagna, makaroni dan pie. semua makanan tersebut sangat popular dan diminati di Malaysia.

Resepi Macaroni Cheese Sedap


Mac & Cheese atau boleh disebut Macaroni cheese adalah menu yang guna keju dan cukup popular di Malaysia. yang paling saya suka hidangan ini mudah dan ringkas sahaja untuk disediakan.

sangat sesuai untuk anda yang tak memiliki banyak masa didapur dan paling penting disukai oleh anak-anak.
Resepi Macaroni Cheese Viral

biasanya apabila anak-anak pergi restoren dan ada menu ini pasti order tetapi tetap tak boleh makan lebih-lebih sebab makanan ini boleh menambah berat badan dorang. so, apabila anda tengah berdiet lebih elok hindari makanan ini ye..

dalam resipi macaroni cheese yang saya kongsikan ini saya guna American Cheddar Cheese tapi anda boleh guna mana-mana anda suka. untuk American Cheese ini warna dia agak Oren dan rasanya lebih sedap daripada cheese biasa. tetapi agak susah jumpa sebab sikit yang jual.

selalunya apabila saya nak makan ini mestilah kena cari restoren western terlebih dahulu dan harganya mahal. jadi, daripada mubazir duit kita cuba buat sendiri sahaja kat rumah.
Resepi Mac & Cheese

resepi ini saya dapat dari Viral Oh Viral terima kasih kepada empunya resepi yang sudah sudi untuk berkongsi. jom kita layan resepi yang sedap dan mudah ini dibawah.

Bahan-Bahan
  • 1 peket macaroni
  • 4 sudu besar mentega
  • 2 sudu tepung gandum
  • 2 cawan parutan keju cheddar - boleh guna keju mengikut suka
  • 1 liter susu segar dalam kotak - ikot kepekatan yang korang suka
  • 1/2 cawan keju parmesan - mengikut banyak anda suka
  • black pepper secukup rasa
  • garam secukup rasa
Cara Penyediaan Pasta

#1. mula-mula didihkan air secukupbnya didalam periuk, apabila sudah mendidih masukkan macaroni dan biarkan hingga kembang dan lembut. angkat dan toskan kemudian ketepikan sekejap.

#2. siapkan periuk kemudian masukkan keju atau butter kedalam periuk dan panaskan. masukkan tepung gandum selepas itu kacau hingga tepung kekuningan dan masak.

#3. selepas itu masukkan susu dan kacau sekejap. masukkan black pepper bersama keju cheddar dan parmesan dan kacau. dengan api sederhana besar terus kacau semua bahan-bahan tersebut hingga masak dan pekat.
Resepi Macaroni & Cheese

#4. step seterusnya masukkan macaroni yang sudah direbus tadi kedalam sos kemudian kacau hingga sebati.

#5 akhir sekali, siap untuk dihidangkan. supaya lebih sedap boleh taburkan parmesan cheese masa nak makan.
seperti yang sudah saya katakan diatas tadi bahawa saya guna American Cheese dan apabila anda teringin cuba guna keju ini boleh beli kat Tesco dan saya selalunya beli kat sini.
Resepi Mac & Cheese Viral

tetapi, kalau tak jumpa keju ini guna keju biasa pun boleh. dan supaya rasanya lebih berbeza boleh juga guna cheese lain macam Mozarella dan sebagainya.

kerana resepi ini boleh dimakan sesiapa sahaja jadi tak pedas dan apabila anda suka pedas boleh tambahkan kepingan cili atau serbuk cili.

oke, apabila resepi mac and cheese ini bermanfaat sila share ye.. dan sampai jumpa diresepi sedap seterusnya...

Click to comment