Type something and hit enter

author photo
By On
Seperti hari biasa sesekali pasti saya sempatkan untuk membuka akaun media sosial facebook dan membaca entry-entry resipi yang dishare oleh kawan-kawan di group resipi yang saya ikuti.

dengan sedikit kemalasan saya guna jari jemari saya untuk scrool skrin kebawah dan tanpa sengaja saya tengok post yang sudah dikomen hingga 157 komen. saya berfikir "emmmh......post seperti apakah yang boleh menjadikan orang ramai macam ini?"
Cara Membuat Oden Family Mart

saya cuba baca tajuk dari posting tersebut "resepi oden family mart viral" wow.. this is what I'm looking for... saya tanpa sengaja menjerit sangat kuat.. hihihi.. saya menjerit sebab saya sangat gembira kerana apabila saya teringat setahun lepas apabila hati teringin makan oden family mart ni mesti perlu beratur panjang di family mart.

Resepi Oden Family Mart


sekarang apabila saya cuba ikuti resepi ini saya boleh buat sendiri di rumah pun, saya memang penggemar oden dan oden ini adalah salah satu antara masakan yang berasal dari jepun. jepun memang terkenal dengan masakanya yang sangat sedap dan beberapa hari lepas saya juga sudah berkongsi masakan jepun satu ini.
Imej Perencah Tomyam
Imej Perencah Tomyam

apabila anda pernah melawat ke pasar family mart pasti tahu menu mereka yang paling popular iaitu oden dan steamboat. bahkan, ramai orang kesana semata-mata hanya untuk menikmati kelazatan dari oden ini.. hihihi...

Imej Perencah Asam Pedas

Imej Perencah Asam Pedas

anda pasti tahu juga untuk mendapatkan oden ini juga tak mudah kan kerana anda perlu beratur panjang dahulu. tetapi, selepas anda membaca entry saya ini tak perlu payah beratur buang-buang masa kerana saya nak share kepada anda macam mana resepinya...

Bahan Kuah Oden
  • 2 paket perencah asam pedas adabi
  • sedikit air limau
  • 1 paket perencah tomyam
  • air secukupnya
  • secubit garam
  • hirisan daun bawang
Bahan oden
  • seafood tofu
  • fish tofu
  • fish cake
  • crab stick
  • semua bahan boleh anda beli mana-mana kedai frozen food
Cara Penyediaan
Bahan-Bahan Oden
Imej Bahan-Bahan Oden

#1. pertama, tumis perencah asam pedas kemudian masukkan air secukupnya kacau dan biarkan sekejap.

#2. masukkan perencah tomyam bersama sedikit air limau dan perasakan dengan secubit garam. akhir sekali, masak kuah oden hingga mendidih.
Resepi oden Family Mart

#3. apabila sudah mendidih boleh matikan api dan seterusnya masukkan oden kedalam kuah tadi dan taburkan hirisan daun bawang diatasnya...emmhhh sedappp

Resepi Kuah Oden Family Mart

kredit : Dapur Isteri Perut Suami

belakangan ini saya tengok masakan yang berasal dari jepun mula popular di kalangan masyarakat Malaysia dan banyak orang ramai yang menggemari masakan khas jepun ni. tetapi, kita sebagai rakyat Malaysia mesti juga mecintai masakan yang berasal dari negeri sendiri betul tak?

sebab kalau bukan kita orang siapa lagi yang boleh menurunkan masakan khas Melayu kepada keturunan kita. okay, saya harap entry ini boleh bermanfaat untuk anda, selamat mencuba.

Click to comment