Rahsia Cara Membuat Teh Tarik Sedap Ala Kedai Mamak

Hello jumpa lagi pembaca setia blogopsi.com, saya teringat sejak saya pertama menulis di blog ini saya tak pernah berkongsi resipi minuman apapun dan hari ini saya ingin kongsikan cara membuat teh tarik sedap ala mamak.

ada tak orang Malaysia yang tak pernah minum teh tarik? jika ada mungkin kerana orang tersebut memang tak suka dengan bau teh tarik. tapi untuk orang yang tak suka teh tarik kasihan betul orang tu sebab teh tarik ini adalah minuman paling popular di Malaysia dan pasti rasanya sedap tambah-tambah lagi apapila pergi minum di kedai-kedai mamak.

teh tarik dari kedai-kedai mamak memang sudah popular kerana rasanya yang sangat sedap. tapi apabila kita buat teh tarik dirumah mesti tidak menjadi seperti dikedai mamak. apa hal ni, resepi rahsia apa yang mereka gunakan?
Cara Membuat Teh Tarik Sedap

Cara Buat Teh Tarik Sedap

padahal saya pernah tengok macam mana mereka buat biasa saja teh, susu air panas, kacau-kacau dan tarik. memang ramai orang pandai buat teh tarik tapi tak ramai yang pandai buat rasa original teh tarik yang sama macam dikedai-kedai mamak.

saya sendiri biasanya bila teringin minum teh tarik yang sedap mesti pergi ke kedai mamak bahkan sudah menjadi rutin harian sebab saya sudah ketagih rasa teh tarik mamak. tapi selepas saya tahu rahsia resepi yang sedap saya tak perlu lagi kesana kerana saya boleh buat sendiri dirumah.

mesti anda juga ingin boleh buat sendiri dirumah kan? jom kita layan resepinya dibawah

Bahan-Bahan

  • susu pekat dan susu cair
  • serbuk teh
  • air secukupnya
  • secubit garam
  • periuk
Cara Penyediaan

1. mula-mula masukan air kedalam periuk bersama teh dan susu kemudian masak hingga menididih atau air menjadi pekat dan wangi teh mulai naik.

2. rasakan air teh dan sesuaikan manisnya kemudian masukan secubit garam, selepas tu padamkan api dan tuangkan teh tarik kedalam cawan sebelum dihidangkan.

mesti anda bertanya apa bahan rahsia itu? bahan rahsia itu adalah secubit garam, sebab secubit garam dapat memberikan rasa lemak-lemak pada teh dan lebih sedap. tapi ingat bahan rahsia ini jangan bagi tahu ke orang lain ya.

okay, itulah cara membuat teh tarik sedap yang saya kongsikan untuk anda pembaca setia blogopsi.com dan smapai jumpa di entry selanjutnya.

0 Response to "Rahsia Cara Membuat Teh Tarik Sedap Ala Kedai Mamak"

Catat Ulasan

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel