Resepi Kek Span Vanilla Sukatan Cawan

Hello apa khabar pembaca setia blogopsi.com hari ini saya ingin berkongsi resepi kek span vanilla. biasanya kek ini ada yang memanggil sponge cake. saya sangat menyukai kek ini bahkan saya sanggup makan sampai 1 pinggan besar.

sebenarnya, cara penyediaan kek span vanilla ini sama sahaja dengan kek span coklat atau kek span keju. kek span ini sangat dekat dihati saya dan setiap petang saya akan mencicipi sekeping kek ini bersama kopi.
Resepi Kek Span Vanilla

Resepi Kek Span Vanilla


saya sangat suka kek ini sebab ianya adalah kek yang sangat lembab, lembut dan kek paling ringan. diantara kek span lainya kek ini adalah yang paling lazat. selain daripada itu bahan-bahan untuk membuatnya juga mudah didapati.

bila anda baru nak belajar membuat kek maka kek span vanilla adalah pilihan paling tepat. jomlah kita layan resepi kek sedap dibawah.

Bahan-Bahan
  • 170 gm tepung kek
  • 50 gm minyak jagung
  • 3 - 4 biji telur gred A
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla - gunakan yang oil base
  • 180 gm gula halus
  • 70 gm air
  • 15 gm ovellete
Cara Penyediaan

1. satukan baking powder bersama tepung kek kemudian diayak dan masukan semua bahan kedalam mesin putar kecuali minyak jagung.

2. putar campuran bahan tadi dengan perlahan terlebih dahulu agar tepung tidak beterbangan. bila semua bahan sudah nampak bersatu tukar speed lebih laju hingga bahan menjadi gebu.

3. bila bahan tadi sudah gebu tutup mixer dan tuangkan minyak dan kaup balik dengan spatula sampai rata. 

4. siapkan loyang bersaiz 8 inci dan lepikan dengan kertas kek kemudian sapukan butter di sekelilingnya dan tuangkan bahan kek tadi.

5. panaskan oven dan bakar kek tadi pada suhu 170"C selama lebih kurang 30 minit atau hingga masak.

6. akhir sekali, bila kek sudah masak keluarkan dan biarkan sekejap hingga sejuk selama 5 minit. kemudian cepat-cepat keluarkan dari loyang.

bagaimana mudah sahaja kan resepi kek sapan vanilla yang saya kongsikan ini dan sampaiu jumpa diresepi sedap seterusnya.

1 Response to "Resepi Kek Span Vanilla Sukatan Cawan"

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel