Type something and hit enter

author photo
By On
Ayam lagi.. Ayam lagi.. sememangnya tidak ada kebosanan apabila kita bercakap pasal ayam. sebab semua negara yang ada di Dunia pasti mempunyai masakan yang berasaskan ayam. kita ambil satu contoh sahaja iaitu KFC "siapa orang di dunia ini yang tak tahu masakan ini?".

sedangkan di Malaysia sendiri cuba anda hitung ada berapa masakan yang berasaskan ayam? sangat...sangat... banyak kan? mungkin sahaja kerana di Malaysia memiliki banyak bahan rempah menjadikan leluhur kita boleh berkreativiti untuk membuat masakan yang sedap.

Resepi Ayam Goreng Kunyit
tetapi, sebahagian dari kita berfikir bahawa untuk membuat hidangan yang sedap memerlukan proses yang sukar dan sememangnya tidak sepenuhnya salah. tetapi apabila anda sudah terbiasa memasak pastilah menjadi mudah kerana kita sebagai manusia wajib meneruskan pembelajaran dari pengalaman.

Cara Membuat Ayam Goreng Kunyit


saya sendiri sangat suka mencuba resipi turun-temurun atau resipi masakan baru yang sedang popular. saya selalu membeli majalah-majalah resipi dan sering membaca blog resipi dari cina, singapura, brunei, dan indonesia.

setelah saya cuba memasak banyak macam masakan saya menjadi lebih tahu bahawa memasak adalah seni, kenapa saya cakap seni? sebab masakan adalah kreativiti kita untuk dinikmati keluarga dan menjadikan ianya sebuah seni terindah yang dibuat khusus untuk keluarga tercinta.

kembali ke resepi, kali ini saya akan cuba share cara menyediakan ayam goreng kunyit. resepi ini saya dapat ketika berkunjung ke rumah saudara saya di johor.

sebenarnya, dah lama resepi ini disalin. cuma belum ada kesempatan dan masa yang sesuai untuk dicuba sendiri. alhamdulillah hari ini saya mendapat cuti selama beberapa hari menjadikan diri ini memiliki masa lebih untuk berkongsi kepada anda semua pembaca setia blogopsi.
Bahan-Bahan Ayam Goreng

Berapa banyak masa yang diperlukan untuk menyediakan resepi ini?

resepi ayam goreng kunyit ini dapat dimasak dalam anggaran 20 minit (10 minit penyediaan dan 10 minit memasak) sahaja jadi tak mengurangi masa anda di dapur.

Berapa Anggaran dari resepi ini?

resepi ini hanya untuk 2 orang makan. so, kalau untuk lebih dari anggaran 2 orang, anda boleh ubah sesuai kuantiti.

Bolehkah saya share artikel ini di media sosial?

tentu sahaja dan saya akan sangat gembira apabila anda mahu untuk share.

Bahan-Bahan
  • 300 gram ayam - bahagian dada
  • 2 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 2 senduk minyak masak
  • 4 batang kacang panjang - potong 2 inci
  • 1 biji bawang merah - hiris nipis
  • 1 biji cili merah - hiris nipis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 biji bawang besar - hiris nipis
Cara Menyediakan 
#1: potong dada ayam pada iub kecil, selepas itu gaulkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. perap selama kurang lebih 5 minit.
Cara Memasak Ayam Goreng Kunyit

#2: seterusnya panaskan minyak dalam kuali dan goreng dada ayam diatas api besar hingga ayam setengah masak. supaya kita nak tahu apakah ayam sudah masak atau belum adalah dengan cara terbalikkan ayam apabila tak melekat pada kuali dan warnanya menjadi keemasan tanda ianya dah masak.

#3: step seterusnya kacau dengan kerap supaya tidak hangus dan keras. selepas itu masukan bawang merah dan bawang putih dan teruskan mengacau.

#4: apabila ayam dah hampir masak masukan bawang besar, kacang panjang, dan cili merah. taburkan dengan sedikit gula dan kacau selama 1 minit. angkat dan hidangkan. emmmh sangat sedap dan menjadikan lapar kan?

Ayam Goreng Kunyit Sedap
apabila ada yang mudah dan simple kenapa mesti pilih yang sukar kan? juga kita sebagai wanita memiliki masa yang penting selain di dapur seperti mencatikkan diri sendiri dan bercuti. okay, sampai jumpa dan jangan lupa share ye.. bye bye

15 ulasan

avatar

Terima kasih share resepi, senang nak buat. Lepas ni saya nak Cuba buat la .. =)

avatar

terima kasih juga sudah berkunjung di blog saya

avatar

Baru cuba untuk menu berbuka puasa hari ni. Terima Kasih. :)

avatar

Nti nak try la.. tq sis sy copy ya..

avatar

Saya cuba masak utk malam ni tapi tak tahu apa rasanya. Nanti will share how it is. Tq share resepinya

avatar

Alhamdulillah. Insya Allah, harini juga saya cuba😁

avatar

Terima kasih share resepi simple nie

avatar

saya harap boleh bermanfaat untuk anda :)

avatar

Sya senang sekali bisa dapatkan resepi2 ni,,,sya kan mencubanya,,,tq

Click to comment