Resepi Mee Rebus Paling Sedap Cubalah

Resepi Mee Rebus ini sebenarnya sudah lama saya nak share kat blog, tetapi kerana saya mendapati resipi ini belum sempurna kesedapan nya, jadi saya memilih untuk menangguhkan terlebih dahulu dan share resepi lain saja.

oh iya macam mana puasa anda kelmarin? saya harap puasa kita semua mendapat pahala yang banyak. selepas kita berpuasa 1 bulan penuh saya memang sudah jarang kongsikan resepi di blog ini. alhamdulillah hari ini mood baik saya datang dan saya cuba memberanikan diri untuk cuba share resepi mee rebus.
Resepi Mee Rebus Paling Sedap

Resepi Mee Rebus


apabila saya ingat, saya sudah banyak kongsikan resepi mee dan anda boleh baca dibawah..

rahsia kesedapan kemanisan dan kepekatan mee rebus ini terletak pada ubi kaledek yang direbus dan saya beberapa kalai menyediakan mee rebus sebagai menu berbuka puasa. walaupun bulan puasa sudah lewat rasanya saya ingin setiap hari adalah bulan ramadhan. kerana alhamdulillah my family diberikan rezeki yang amat banyak apabila bulan ramadhan.

resepi ini ringkas je dan sangat sesuai untuk anda yang tak punya masa lebih untuk di dapur atau kerana terkejar-kejar masak sarapan untuk anak-anak yang nak ke sekolah. terkadang suami saya juga membawa mee rebus ini kat office.. hehehe
Resepi Mee Rebus Sedap

anda mesti cuba resepi ini, jom kita layan resepinya dibawah..

Bahan-Bahan
  • 1 kg mee kuning
  • 4 biji limau kasturi - belah 2
  • 4 biji telur rebus - kupas dan belah 2
  • 150 gm taugeh - buang ekor
  • 2 keping tauhu - goreng dan hiris nipis
  • 1 pokok daun sup - hiris
  • 1 pokok daun bawang - hiris
  • 2 biji cili hijau - hiris
  • 1 biji cili merah - hiris
  • bawang goreng secukupnya
  • Kuah mee rebus ##
Bahan Kuah Mee Rebus
  • 500 gm kaledek
  • 500 gm daging lembu
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1/3 cawan kacang tanah - goreng tanpa minayk dan kisar halus
  • 2 camca besar rempah kari daging
  • 2 1/2 camca tauco - tumbuk lumat
  • 1 cm lengkuas - dititik
  • 2 sudu besar udang kering - opsyenal
  • 5 biji bawang merah #
  • 3 ulas bawang putih #
  • 1cm halia # (tanda # tumbuk halus)
  • 1/4 cawan minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa
  • 5 cawan air
Cara Membuat Mee Rebus

A. Untuk Kuah

#1. mula hiris nipis daging lembu kemudian rebus hingga lembut dan kaledek juga direbus hingga lembut dan kisar halus.

#2. sementara itu panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga naik bau dan  masukkan rempah kari daging dan taucho, selepas itu kacau hingga rata.

#3. masukkan daging (apabila daging rebus masukkan sekali air rebusanya) juga air, keldek, lengkuas kemudian masak menggunakan api perlahan selama lebih kurang 20 minit.

#4. masukkan kacang tanah yang sudah dikisar halus tadi bersama tomato dan perasakan dengan gula dan garam secukup rasa. akhir sekali, masak hingga kuah menjadi pekat.

Cara Menyediakan Mee Rebus

#1. celur taugeh dan mee mengikut kuantiti yang diperlukan dan letakkan dalam bekas yang sesuai. selepas itu kacau kuah dan tuangkan diatas mee.

#2. kemudian letak telur rebus, tauhu, cili hijau dan merah, hirisan daun bawang, bawang goreng dan terakhir sedikit air perasan jus limau kasturi.
Resepi Mee Rebus

mudah dan ringkas sahaja kan resepi mee rebus ni, apabila resepi bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda, selamat mencuba.

Postingan terkait:

Belum ada tanggapan untuk "Resepi Mee Rebus Paling Sedap Cubalah"

Posting Komentar